Image is not available

ВАЖНО

Slider

Френският посланик удостои чл.-кор. проф. Григор Горчев с Ордена на Академичните палми на Тържествената промоция на Факултет „Обществено здраве“ на 5 април

За поредна година в навечерието на 7 април - Международен ден на здравето и празник на здравния работник - с тържествена промоция Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) дипломира Випуск 2019 на Факултет „Обществено здраве“. Празникът се проведе на 5 април 2019 г. в зала „Магнум” на Втора клинична база „Проф. д-р Марин Ганчев". Дипломи получиха общо 125 бакалаври и магистри от четири специалности на Факултет “Обществено здраве”: 24 бакалаври от специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”; 12 бакалаври от специалност „Опазване и контрол на общественото здраве“; 25 бакалаври от специалност „Управление на здравните грижи”; 43-ма магистри от специалност „Управление на здравните грижи“ и 21 магистри от специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“, випуск 2019. Специално приветствие към дипломантите поднесе проф. Флориан Стегер, Директор на Института по история, философия и етика на медицината към Университет Улм, Германия, специален гост на шестия пореден Ден на Биоетиката.

Официален гост на тържествената промоция тази година беше Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. На официална церемония в началото на празника той удостои чл.-кор. проф. Григор Горчев с френското държавно отличие - степен „Офицер“ на Ордена на академичните палми. Професор д-р Горчев, Почетен Ректор и Директор на Научноизследователския институт на МУ-Плевен, е удостоен с френското държавно отличие с указ от 14 юли 2018 година на Министър-председателя и по предложение на Министъра на образованието на Френската република. Отличието се присъжда за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета.  

 С приветствени думи към аудиторията от официални гости и дипломанти се обърна ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов: "На 5 април 2019 година Френският Посланик г-н Ерик Льобедел избра да посети град Плевен и нашия университет, за да изпълни официалната церемония по присъждане на френското държавно отличие степен „Офицер“ на Ордена на академичните палми на професор д-р Григор Горчев. Тази награда е признание за един изтъкнат български учен, който през годините скромно, последователно и безрезервно работеше за каузата на висшето образование, за каузата Медицински университет - Плевен. Ето защо, приемам наградата като признание за цялата академична общност, но и като атестат за мястото на висшето училище на картата на медицинското образование в Европа като съвременен високотехнологичен образователен и научноизследователски център. За всички нас е огромна чест, че г-н Посланикът избра да изпълни церемонията по награждаване на празника за дипломиране на Випуск 2019 на Факултет „Обществено здраве“, за да усети и да стане част от уникалната атмосфера на нашия град и на нашия университет. Тук се чувства пулса на младите хора, на общността на нашите студенти от повече от 40 държави от целия свят, които със своята енергия и дух дават специален заряд на висшето училище и на нашия град." След промоцията френският посланик г-н Ерик Льобедел посети Университета и Телекомуникационния ендоскопски център, за да се запознае с високотехнологичните решения в образованието, научноизследователската и клиничната дейности на висшето училище.

Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието.

Main Menu