Робот-болничен асистент е новият член на екипа на УМБАЛ „Света Марина“ - Плевен

Екипът на МБАЛ "Света Марина“ - Плевен се радва на нов „колега“ – роботът Грег, който е пристигнал от САЩ, за да помага в напрегнатата работа и грижи за пациентите. Благодарение на робота-болничен асистент, чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, който е в Ню Йорк на научен форум, от разстояние около 7700 км, проведе персонална визитация в УМБАЛ „Света Марина“ - Плевен, заедно с проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.

Проф. д-р Григор Горчев е в САЩ по специална покана на Американската асоциация по лапароендоскопска хирургия като гост-лектор, а също и председател на едно от заседанията по време на форума, но роботът Грег му позволи да е в непосредствена близост до своите пациенти и колеги в Плевен.

С помощта на робота-асистент лекарите от екипа на проф. Горчев, по чиято специална поръчка е „пристигнал“ Грег, могат да са при необходимост със своите пациенти и колеги, дори когато са физически на хиляди километри от болницата. Когато са на симпозиуми, конференции или по време на отпуск, със „съдействието“ на Грег те могат да участват в сутрешния рапорт, да присъстват на визитации, да консултират лично пациент или колега по време на работа в операционните зали. За целта е необходимо лекарят да разполага със специалното устройство с размерите на лаптоп, с което се управлява роботът Грег. Той е висок около 1,20 м, придвижва се безпрепятствено и безшумно по коридорите, в кабинетите и болничните стаи, снабден е с екран, на който се вижда лицето на лекаря и е с вградени звукови колони, за да се чува гласът му. По този начин се създава усещането за непосредствена близост с отсъстващия експерт от екипа на болницата, а пациентите могат да са в пряк контакт с лекаря, на който са се доверили, дори когато той не е физически край тях. Това е от изключителна важност за пациентите и им обезпечава така необходимия психологически комфорт, смята проф. Горчев.

Роботът е единствен засега в България, но не се чувства самотен сред колегите си от УМБАЛ „Света Марина“ - Плевен, защото вече е всеобщ любимец, а и съвсем скоро ще пристигне още един негов „колега“. С помощта на асистент-роботите ръководството на УМБАЛ „Света Марина“ - Плевен, една от най-високотехнологичните болници в Югоизточна Европа, се надява да реши един болезнен проблем на съвременното здравеопазване – максималната оптимизация на времето на висококвалифицираните специалисти и експерти, така че нито пациентите, нито лекарите да са ощетени. По този начин, реализирайки в България концепцията за „пренесено присъствие“ от съвременната роботика и телемедицината, екипът на болницата прави още една крачка към бъдещето.

Main Menu